یکی از مهمترین چیزهایی که در تجارت امروزه بسیار اسمش را میشنویم، صادرات کالا است. به طور کلی صادرات کالا به عنوان یکی از روشهای افزایش تولید ناخالصی است و به عنوان یکی از مهمترین و حیاتیترین فعالیتهای اقتصادی یک کشور شناخته میشود. بد نیست بدانید که صادرات علاوه بر این که میتواند سود بسیار زیادی برای شرکت یا فرد صادرکننده کالا داشته باشد، میتواند ارز زیادی را به کشور وارد کند و سبب بهبود و چرخیدن چرخ اقتصادی کشور شود؛ البته باید بدانید که صادرات کالا، کار راحتی نیست و برای اینکه با به عرصه این کار بگذارید، باید شناخت کامل و جامعی نبست به این کار داشته باشید. همچنین بایستی با انواع صادرات کالا آشنا شوید تا بتوانید این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهید؛ پس اگر شما هم میخواهید تا با انواع صادرات کالا آشنا شوید و قصد ورود به این حوزه را دارید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید و تا انتها همراه گروه بازرگانی گرزدرازی باشید.
صادرات کالا چیست؟
به طور کلی صادرات کالا در بازرگانی به این معنی است که شما قصد انتقال کالا یا ارسال آن از مبدأ به سمت مقصد است. همچنین بد نیست با تعریف اداره گمرک در رابطه با صادرات کالا هم در این جا آشنا شویم. طبق گفتهی اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران صادرات یعنی “خروج کالا از قلمرو گمرکی کشور مبدأ همراه با رعایت قوانین و مقررات موجود”.
صادرات در معنای لغوی به معنی ارسال یا انتقال کالا از جایی به جای دیگر است که این انتقال میتواند هم در داخل کشور از جایی به جای دیگر باشد و هم از داخل کشور به سایر کشورها. صادرات در واقع میتواند آغازی از یک رابطه تجاری و بازرگانی با سایر کشورها باشد و به وسیله این کار میتوانید کسب درآمد ارزی داشته باشید که با ورود ارز به کشور میتوانید کمک شایانی به چرخه اقتصاد کشور داشته باشید.
صادرکننده کیست؟
به عنوان فردی که قصد دارد تا با انواع صادرات کالا آشنا شوید، بد نیست پس از آشنایی کامل با خود صادرات کالا با صادرکننده کالا هم آشنا شوید. به طور کلی صادرکننده کالا هر شخص حقیقی یا حقوقی است که دارای کارت بازرگانی یا گواهی بازرگانی است و به کمک آن میتواند اقدام به صادرات و واردات کالا به کشورهای مختلف کند.
انواع صادرات کالا
به طور کلی انواع صادرات کالا به دو قسمت تقسیم میشود که این دو بخش عبارتاند از صادرات مستقیم و صادرات غیر مستقیم.
صادرات مستقیم
بد نیست در ابتدا به این مورد اشاره کنیم، سازمانهایی که خریداران خارجی، معمولاً آنها را تشویق و مجاب به صادرات میکنند از این روش یا نوع از صادرات کالا استفاده میکنند. علاوه بر این افراد لازم به ذکر است که فروشندگانی که صادرات آنها آنقدر زیاد شده که میتوانند از عهدهی هزینههای اداره سازمان صادراتی بر بیایند هم معمولاً از این روش برای صادرات کالا استفاده میکنند.
خوب است بدانید، شرکتهایی توانایی این را دارند که اقدام به صادرات مستقیم کنند که تمام فعالیتهای مهم به جهت فروش محصول خود را در کشور میزبان برعهده بگیرند. از این فعالیتها میتوان به تعیین ظرفیت بازار، یافتن خریدار، تعیین کانالهای توزیع و انجام امور صادرات مانند آماده کردن اسناد و مدارک، اقدامات مربوط به حمل و بیمه محموله اشاره کرد.
بد نیست در رابطه با انواع صادرات کالا بدانید که خود صادرات مستقیم هم به انواع و اشکال مختلفی انجام میگیرد که در آینده با برخی از آنها آشنا خواهید شد. البته در این جا بد نیست که با برخی از این اشکال آشنا شویم و این اشکال از صادرات مستقیم عبارتاند از: نمایندگان صادراتی، نمایندگان فروش سیار، شعبه فروش در خارج، بخش صادرات در داخل کشور، بازاریابی رایگان، سفارش پستی و…
صادرات غیر مستقیم
یکی دیگر از انواع صادرات کالا به صادرات مستقیم اختصاص دارد. صادرات مستقیم معمولاً در میان شرکتها و سازمانهایی رایج است که به تازگی به فکر صادرات و واردات افتادهاند چرا که در این نوع از صادرات (صادرات غیر مستقیم) به سرمایهی کمتری نیاز است و سازمان ملزم به استخدام فروشندگان مختلف یا اجرای قراردادهای متنوع در خارج از کشور ندارد. همچنین بد نیست به این نکته اشاره شود که در این نوع از صادرات، صادرکنندگان ریک کمتری برای کار خود دارند.
همانطور که گفتیم صادرات غیر مستقیم یکی از انواع صادرات کالا است، باید بدانید که همانند صادرات مستقیم این روش هم دارای روشهای گوناگونی است و به شیوههای مختلفی اجرا میشود. از شیوههای مختلف صادرات غیر مستقیم میتوان به شرکتهای تجاری، شرکتهای مدیریت صادرات و سازمانهای تعاونی صادرات اشاره کرد.
صادرات قطعی
یکی دیگر از انواع صادرات کالا به عنوان صادرات قطعی شناخته میشود. صادرات قطعی به معنی ارسال کالا به خارج از قلمرو گمرکی جمهوری اسلامی و به دلیل فروش یا مصرف در کشورهای دیگر است. بد نیست در رابطه با این نوع از صادرات این را بدانیم که در صادرات قطعی صادرکننده معاف از پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی، مالیات و عوارض است، اما بایستی هزینههای گمرکی را پرداخت کند.
صادرات موقت
یکی دیگر از انواع صادرات کالا، صادرات موقت است. در این نوع از صادرات جنس یا کالایی به شکل موقت به خارج از کشور فرستاده میشود و پس از این که استفاده شد مجدد به کشور بازگردانده میشود.
صادرات مجدد
صادرات مجدد درواقع نوعی از صادرات است که قبلاً وارد شده است و بدون هیچگونه تغییر جدید این کالا از طریق بنادر، مناطق آزاد و یا انبارهای تحت محافظت گمرک مشمول این که حقوق گمرکی را بپردازند نخواهند بود.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با یکی از مهمترین حوزههای بازرگانی آشنا کنیم و آن چیزی نیست جز صادرات و واردات. در این مطلب در ابتدا به این پرداختیم که خود صادرات به چه معنا است و در ادامه انواع صادرات کالا را برایتان نام بردیم و هرکدام را به طور مختصر و مفید توضیح دادیم. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.