کارت بازرگانی چیست؟ چرا باید برای تجارت خود از این کارت استفاده کنیم؟ مزایا و معایب داشتن این کارت چیست؟ برای این که به پاسخ این سؤال‌ها برسید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتها مقاله همراه بازرگانی گرزدرازی باشید.

کارت‌های بازرگانی در واقع مجوزی هستند که دارنده آن چه فردی حقیقی باشد یا فردی حقوقی امکان صادرات و واردات کالا را خواهد داشت. همچنین امکان اظهار و ترخیص کالا از گمرکات کشور و مناطق آزاد تجاری را خواهد داشت؛ بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که بدون داشتن این کارت هیچ تاجری بدون داشتن کارت بازرگانمی نمی‌تواند کالایی را به کشور وارد کند و یا از کشور خارج کند.

کارت‌های بازرگانی از کجا آمده اند؟

متولی کارت بازرگانی سازمان صمت (صنعت، معدن و تجارت) و اتاق بازرگانی است و در واقع این دو ارگان سازنده این کارت هستند؛ بنابراین برای اخذ این کارت، تاجری که می‌خواهد اقدام به گرفتن یا تمدید این کارت بکند، باید به این دو ارگان مراجعه نماید.

در حال حاضر فرایند گرفتن کارت‌های بازرگانی به صورت اینترنتی و آنلاین هست که از طریق سامانه جامع تجارت می‌توانید وارد پیشخوان اینترنتی این کارت هوشمند بشوید، مدارک موردنیاز را در سامانه آپلود کنید و  باقی مراحل برای اخذ این کارت را انجام دهید.

لازم به ذکر است که برای تمدید این کارت لازم است تا  60 روز زودتر از تایم ابطال کارت خود بایستی اقدام به تمدید از طریق سامانه آنلاین کارت بازرگانی هوشمند کنید.

انواع کارت‌های بازرگانی

زمانی که یک تاجر می‌خواهد برای اخذ این کارت اقدام نماید، متوجه می‌شود که چندین نوع کارت وجود دارد که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

کارت بازرگانی تجاری

تاجران از طریق این کارت می‌توانند کارهای واردات، صادرات و ترخیص کالا یا همان حق العمل کاری را در گمرک انجام دهند. کارتی که به فرد اجازه و اختیار چنین کارهایی را بدهد به عنوان کارت بازگانی تجاری شناخته می‌شود.

کارت بازرگانی موردی

گاهی اوقات ما فقط نیاز داریم تا فقط برای یک بار یا به عبارتی یک سازمان قصد دارد تا فقط برای یک بار کالایی را وارد با صادر کند که برای این کار می‌تواند از کارت بازرگانی موردی یا همچنین کارتی که مربوط به شرکت‌های تولید یا صنعتی هستند، استفاده نماید. این شرکت‌ها می‌توانند برای تأمین تجهیزات، ماشین‌آلات و مواد اولیه موردنیازشان اقدام به گرفتن این کارت کنند و بعد از آن کالاها و یا تولیدات خود را از طریق همین کارت صادر بکنند.

نکاتی درباره کارت‌های بازرگانی

نکته مهمی که لازم است برای کارت‌های بازرگانی در این جا به آن اشاره شود این است که برای هر کارت بازرگانی حداکثر می‌توانیم 3 رشته فعالیت را انتخاب کنیم، اما برای شرکت‌هایی که داخل ایران دارای نمایندگی هستند، شرکت‌های مادر تخصصی، شرکت‌های هولدینگی که زیرمجموعه دارند، شرکت‌هایی که خدمات پس از فروش ارائه می‌دهند و یا شرکت‌های تولید و صنعتی، می‌توانند با ارائه مدارک لازم به سازمان‌های مربوطه بیش از 3 رشته فعالیت را برای این کارت خود انتخاب کنند.

یادمان باشد که اعتبار کارت‌های بازرگانی یک‌ساله است و پس از یک سال نیاز است تا دوباره تمدید شوند، اما اعتبار این کارت‌های بازرگانی تولید و صنعتی دارای اعتبار ۵ساله هستند.

تفاوت کارت بازرگانی حقوقی و حقیقی

در اولین مرحله برای اخذ این کارت ممکن است این سؤال در ذهنمان ایجاد شود که آیا نیاز است تا کارت بازرگانی حقیقی تهیه کنیم یا حقوقی. همان‌طور که از اسمشان مشخص است، کارت حقیقی برای افراد صادر می‌شود؛ یعنی برای تاجری که اقدام به  صادرات و واردات کالا می‌کند، اما کارت‌های بازرگانی حقوقی در واقع برای شرکت یا سازمانی که قصد تجارت و صادرات و واردات و یا ترخیص کالا می‌کند، صادر می‌شود.

به طور کلی این دو کارت تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، اما فرایند اخذ کارت‌های بازرگانی حقوقی کمی پیچیده‌تر و سخت‌تر از اخذ کارت حقیقی است. نکته مهمی که باید در این جا به آن اشاره شود این است که این دو کارت قابلیت تبدیل‌شدن به یکدیگر را ندارند؛ یعنی شما نمی‌توانید کارت حقیقی را به حقوقی یا بالعکس تبدیل کنید.

در ضمن برای گرفتن کارت بازرگانی حقیقی لازم است تا شما گواهی پرداخت مالیات قطعی شده را ارائه دهید، اما برای اخذ کارت حقوقی علاوه بر گواهی پرداخت مالیات قطعی لازم است تا گواهی پرداخت بیمه تأمین اجتماعی را هم به سازمان‌های مربوطه ارائه دهید.

یک نکته خاصی که کارت حقیقی و حقوقی دارد این است که در بعضی از موارد ممکن است تاجر دچار ورشکستگی شود و نیاز دارد تا مدارکی ارائه دهد مبنی بر این که ریسک‌های پیش‌بینی نشد ای برایش به وجود آمده است. در این موارد اثبات ورشکستگی در زمینه‌ی کارت‌های بازرگانی حقوقی ساده‌تر از کارت حقیقی است.

لازم به ذکر است، هرکسی که کارت‌های بازرگانی اعم از حقوقی یا حقیقی را اخذ می‌کند، امکان واردات بی‌نهایت را با این کارت ندارد. یعنی این که کارت‌های بازرگانی داری سقف برای صادرات و واردات است که سال اول میزان آن حدود 500 هزار دلار است و سال دوم  می‌تواند تا 2 میلیون دلار سقف کارت افزایش یابد.

نکته مهمی که لازم است در این جا به آن اشاره شود این است که اگر سقف کارت بازرگانی تمام شود و تاجر نیاز داشته باشد تا بازهم واردات بیشتر را با کارت خود انجام دهد باید چه کار بکند؟ در پاسخ به این سؤال بایستی گفت که قانون‌گذار برای چنین شرایطی تبصره‌ای را آورده است مبنی بر این که اگر شما گواهی بر عدم وجود بدهی گمرکی ارائه دهید، سقف تعیین شده به میزان مبلغ وارداتی که بدهی گمرکی آن تسویه شده مجدد قابل‌استفاده است.

مزیت‌های کارت‌های بازرگانی

به طور کلی کارت بازرگانی دارای مزیت‌های بسیاری است که مهم‌ترین مزیت‌های آن را در ادامه خواهید دید.

  • صادرات، واردات و ترخیص کالا
  • می‌توان کار حق‌العمل کار را در گمرک انجام دهیم
  • ثبت علائم تجار غیرفارسی
  • امکان واردات کالا از مناطق آزاد
  • فرایند اخذ ویزای تجاری با ارائه کارت‌های بازرگانی آسان‌تر می‌شود
  • امکان عضویت در اتاق بازرگانی
  • امکان شرکت در کنفرانس‌ها، نمایشگاه‌ها و جلسات تجاری تخصصی

از همه این‌ها مهم‌تر، کارت‌های بازرگانی می‌تواند به ما نوعی اعتبار دهد، زمانی که بخواهیم با همتایان تجاری خور ارتباط بگیریم یا حتی زمانی که بخواهیم خودمان را به عنوان یک شرکت بازرگانی مطرح کنیم، با ارائه این کارت می‌توانیم به خود و سازمان خود اعتبار ببخشیم.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با یکی از مهم‌ترین ملزوماتی که هر تاجری در ایران برای صادرات، واردات و … باید داشته باشد صحبت کردیم و آن چیزی نیست جز کارت بازرگانی. همچنین سعی کردیم ویژگی‌ها و امکاناتی که این کارت به شما می‌دهد را برایتان شرح دهیم. اگر شما هم قصد دارید تا این کارت را برای خود اخذ کنید و نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید با بازرگانی گرزدرازی در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *