آیا شما هم به دنبال این هستید که بدانید عوارض گمرکی چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟ آیا شما هم کسب و کارتان به صادرات و واردات وابسته است و نیاز است تا درباره این عوارض بدانید؟ این مقاله دقیقاً جای شما است چرا که در این مطلب سعی کرده‌ایم تا به طور کامل شما را با مفهوم، چیستی آن و همچنین چگونگی انجام عوارض گمرک آشنا کنیم. پس پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مطلب همراه گروه بازرگانی گرزدرازی باشید.

پیش از آن که به طور اختصاصی راجع به این موضوع صحبت کنیم، بهتر است تا ابتدا شما را با مفهوم گمرک آشنا کنیم.

در کشور ما سازمان و ارگانی وجود دارد که وظیفه‌اش در نظر گرفتن میزان عوارض و مالیات برای کالاهای وارداتی و صادراتی برای تاجران بین‌المللی است که نام این سازمان اداره گمرک است. لازم به ذکر است که شما برای ترخیص کالای خود از گمرک، چه به منظور واردات و چه به منظور صادرات نیاز است تا ترخیصیه کالای خود را از گمرک بگیرید؛ برای گرفتن ترخیصیه از گمرک نیاز است تا کد تعرفه گمرکی داشته باشید چرا که به وسیله این کد تمامی عملیات‌های مربوط به ترخیص کالای شما از گمرک سرعت بیشتری می‌گیرد.

گمرک چیست؟

گمرک در واقع یک سازمانی یا ارگانی دولتی است که می‌تواند صادرات و واردات کشوری را بسیار نظم دهد و سبب شود تا این کار بسیار شفاف‌تر انجام و تحت قوانینی انجام شود؛ همچنین بد نیست بدانید که گاهی گمرک به معنای مکانی است که در آن جا مأموران دولتی کالاهایی که افراد قصد ورود به کشور را دارند کنترل کنند؛ مثل بندرها و همچنین فرودگاه‌های مرزی.

عوارض گمرکی چیست؟

به طور کلی اگر بخواهیم به این سؤال پاسخ داد می‌توان بیان کرد که عوارض گمرکی در واقع هزینه‌ای است که تحت عنوان مالیات غیر مستقیم از تاجر و یا وارد کننده کالا گرفته می‌شود تا اجازه‌ی ورود و ترخیص کالای خود را در زمان واردات و تجارت بین‌الملل از سمت اداره گمرک داشته باشد. هدف این عوارض در واقع محافظت از چیزهایی همچون اقتصاد، محیط زیست و همچنین کنترل ورود کالاهایی به ویژه کالاهای محدود شده و ممنوعه به داخل کشور است.

حواستان باشد که به هنگام پر کردن فرم‌های مربوط به گمرک و عوارض آن همیشه صادق باشید چرا که در صورت اثبات عدم صداقت شما و همچنین نقض قوانین مربوط به گمرک می‌تواند نتیجه‌هایی همچون مجازات نقدی و همچنین مصادره کالا شما را داشته باشد.

بسیاری از افراد مخصوصاً تاجران بین‌المللی نسبت به این نوع از عوارض معترض هستند به همین منظور بهتر است تا از فواید و مزایای آن با خبر باشید. لازم به ذکر است که عوارض به دلایل متعددی می‌تواند سودمند باشد که از این دلایل می‌توان به ثبات اقتصادی، مدیریت بهتر کنترل ورود و خروج حمل و نقل کالا در داخل و خارج از کشور اشاره کرد.

عوارض گمرکی چگونه تعیین می‌شود؟

همان طور که می‌دانید، هر کشور در زمینه تجارت و همچنین صادرات و واردات قوانین مخصوص به خودش را دارد؛ بد نیست بدانید که عوارض در گمرک نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ زیرا این عوارض یا تعرفه گمرکی بر اساس سیاست‌هایی که در داخل خود کشور به منظور جابه‌جایی و انتقال کالا در سطح بین‌الملل انجام می‌گیرد، وضع می‌شود.

لازم به ذکر است که این قوانین در واقع چیزی به نام مالیات گمرکی را می‌سازند که امروزه از آن به “عوارض گمرکی” یاد می‌شود.

نکاتی که باید درباره عوارض گمرک بدانیم

به طور کلی عوارض گمرکی دارای قلق‌هایی است که بهتر است از آن‌ها آگاه باشید؛ در ادامه این مطلب شما را با آن‌ها آشنا می‌کنیم.

1. وظیفه ملی بلایای احتمالی

چندین سال است که قانونی زیر نظارت قوانین و مقررات گمرکی وضع شده است که بر طبق آن بر کالاهایی که می‌تواند برای سلامتی انسان مضر باشد عوارضی وضع می‌شود. از چنین کالاهایی می‌توان به تنباکو و دخانیات اشاره کرد. همچنین بد نیست به این نکته نیز اشاره شود که میزان عوارض گمرکی که بر روی چنین کالاهایی وضع می‌شود با توجه به دلایل مختلف می‌تواند از 10 تا 45 درصد متغیر باشد.

2. معافیت در عوارض گمرکی

لازم به ذکر است که برای برخی از کالا به هنگام واردات آن، نیازی نیست تا هزینه‌ای تحتت عنوان عوارض گمرکی پرداخت شود. بد نیست بدانید که برای برخی از کالاها چنین شرایطی در نظر گرفته می‌شود که اگر این کالا به طور کامل معاف از پرداخت این عوارض باشد، بدون پرداخت عوارض طبق مقررات این کالا تحت ضمانت از گمرک ترخیص می‌شود و هیچ‌گونه کسری برای این کار از تاجر یا وارد کننده کالا گرفته نمی‌شود

3. وظیفه دامپینگ

در مواقعی ممکن است یک تولید کننده به هنگامی که می‌خواهد کالای تولید شده خود را به خارج از کشور صادر کند، این کار را با قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمتی که ممکن است این کالا در خود کشور داشته باشد صادر کند. چنین کار یا دامپینگی ممکن است با هدف فلج کردن صنعت داخلی انجام شود که در کل به این عمل دامپینگ می‌گویند.

به منظور جلوگیری از رخ دادن چنین چیزی در کشور، اداره گمرک چنین قانونی را وضع کرده است که اگر صادرکننده‌ای کالایی را با قیمتی بسیار پایین‌تر از استاندارد داخل کشور قصد فروش داشته باشد، عوارض گمرکی‌ای تحت عنوان عوارض دامپینگ از آن‌ها دریافت می‌کند؛ لازم به ذکر است که گرفتن چنین عوارضی از تولید کننده و یا صادر کننده تحت موافقت‌نامه wco کاملاً مجاز است.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم تا شما را به خوبی با گمرک و عوارض آن آشنا کنیم و چیستی آن را برای شما شرح دهیم. بسیاری از تاجران، صادر کنندگان و وارد کنندگان کشور عزیزمان به هنگام صادر و وارد کردن کالایی به کشور دیگر باید هزینه‌ای را پرداخت کنند که به آن عوارض گمرکی گفته می‌شود. این عوارض بر اساس نوع کالایی که شما دارید و با توجه به شرایط مختلف می‌تواند متفاوت باشد. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *