اگر شما از تجارتهای بینالمللی سر در بیاورید و در این حوزه فعالیت داشته باشید، احتمالاً تا به حال چگونگی تعیین تعرفه و ارزش کالا به گوشتان خورده است، اما نمیدانید که این موضوع چگونه انجام میشود. اگر شما هم به تازگی پا به عرصه تجارت و صادرات واردات کالا گذاشتهاید و قصد دارید تا با اصطلاحات و موضوعات مختلف این حوزه آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا این مقاله را از دست ندهید. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که به طور کلی تعیین تعرفه کالا به چه صورت انجام میشود، نحوه ارزشگذاری کالاهای وارداتی در گمرک به چه صورت است و همچنین بهترین روش تعیین ارزشگذاری کالا چه چیزی است؛ پس همراه بازرگانی گزدرازی باشید.
تعیین تعرفه و ارزش کالا چیست؟
یکی از سؤالاتی که ممکن است ذهن هر تاجری را به خود درگیر کند، این است که تعیین تعرفه و ارزش کالا دقیق چیست و چه کاربردی دارد؛ در این بخش از مطلب قرار است تا به توضیح این موضوع بپردازیم.
برای پاسخ به این سؤال که تعیین تعرفه و ارزش کالا دقیق چیست، میتوان گفت که این موضوع امری بسیار مهم در محاسبات گمرکی کالاهای وارداتی است که بسیار با اهمیت است که گاهی به آن ارزش گمرکی کالا نیز گفته میشود.
تعیین ارزش کالا به این صورت بیان میشود:
به طور کلی مجموعه هزینههایی که توسط صاحب کالای وارداتی پرداخت میشود، ارزش یا تعرفه کالا میگویند. این هزینهها معمولاً شامل موارد مختلفی است که از این موارد میتوان به هزینه کالا در زمان خرید از مبدأ، هزینههای بیمه، هزینههای حمل و نقل کالا و سایر هزینههایی که از زمان خرید کالا تا ورود آن به اداره گمرک کشور میشود، اشاره کرد.
با توجه به صحبتهای کمی بالاتر میتوان نتیجه گیری کرد که تعیین ارزش و تعرفه کالا برای کاهش هزینههای ترخیص کالا از گمرک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ اهمیت این موضوع به قدری است که تاجران و بازرگانان باید قبل از هرگونه اقدام در حوزهی واردات و صادرات کالا به تعیین تعرفه و ارزش کالا توجه کافی داشته باشند و فرایند محاسباتی آن را به شکلی دقیق انجام دهند.
لازم به ذکر است که شما برای تعیین تعرفه و ارزش کالا با روشهای مختلفی روبرو هستید که میتوانید هرکدام را به انتخاب خود انتخاب کنید؛ اما به خاطر داشته باشید که برای انجام این کار شما همیشه به فاکتورهای صاحب کالا نیاز دارید تا بتوانید یک سری هزینهها از جمله هزینه های خرید کالا، هزینههای مربوط به بیمه کالا، هزینههای مرتبط با حمل و نقل آن و… را برآورد کنید.
برآورد این هزینهها معمولاً در گمرک انجام میشود که این کار بر اساس نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی در آن لحظه است.
روشهای تعیین تعرفه کالا
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، تعیین تعرفه و ارزش کالا یکی از مهمترین و ضروریترین اقداماتی است که شما در واردات و همچنین تجارتهای بینالملل بایستی مدنظر داشته باشید؛ لازم به ذکر است که اگر این امر به خوبی انجام و اجرا نشود شمارا با مشکلات متعددی در تجارت روبرو خواهد کرد که از این مشکلات میتوان ضررهای بسیار سنگین مالی اشاره کرد؛ بنابراین، بهتر است قبل از این که به هرگونه اقدام در زمینهی واردات کالا بپردازید، تعرفه و ارزش آن را با نهایت دقت مورد تعیین و بررسی قرار دهید.
یکی از سؤالاتی که ممکن است ذهن شما خواننده را به خود درگیر کند این است که تعیین ارزش کالا بر چه اساسی انجام میشود؟ آیا معیارهای خاصی برای این کار وجود دارد؟ پاسخ به این سؤال بله است چرا که ارزش کالا به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ این عوامل چیزی نیستند جز: کیفیت کالا، کشور محل ساخت کالا، هزینههای حمل و نقل کالا از مبدأ تا کشور مقصد، هزینههای بیمه و باربری و …
لازم به ذکر است که تمامی این عوامل را میتوان با دقت و بررسی فاکتورهای صاحب کالا یا سیاهه خرید کالا مورد بررسی قرار دارد و هزینههای دقیق آن را به دست آورد و این گونه به تعیین تعرفه کالا پرداخت.
به طور کلی برای تعیین ارزش کالا شما میتوانید 3 روش را انتخاب کنید و بر اساس نیاز خود به تعیین ارزش کالای وارداتی خود بپردازید؛ لازم به ذکر است که هر یک از این روشها متفاوت از دیگری است و بازرگانان و تاجران بر اساس نیازهای خود، یکی از این روشها را انتخاب میکنند.
تعیین تعرفه و ارزش کالا بر اساس فاکتور صاحب کالا
اولین روش از تعیین تعرفه و ارزش کالا بررسی فاکتور صاحب کالا است؛ شما در این روش میتوانید با استفاده از فاکتور صاحب کالا که در آن تمامی هزینهها یادداشت شده است، به ارزشگذاری آن کالا بپردازید؛ لازم به ذکر است که در فاکتور صاحب کالا معمولاً تمامی جزئیات هزینهها اعم از قیمت خود کالا تا هزینههای بیمه و حمل و نقل آن یادداشت شده است.
تعیین ارزش و تعرفه کالا به وسیلهی سامانه TSC و سوابق ارزشی
TSC یک کد چهار رقمی است که معمولاً به کد شناسه کالا معروف است و این کد بر اساس مشخصات فنی، فیزیکی، شیمیایی و مدل کالا تعیین میشود؛ لازم به ذکر است که شما به وسیله این کد به راحتی میتوانید از طریق سامانه اینترنتی آن به تعیین تعرفه و ارزش کالا خود بپردازید.
تعیین ارزش کالا با ایجاد تقاضای کتبی در اداره گمرک
روش سوم تعیین ارزش کالا به این صورت است که شما دیگر نیاز نیست تا خودتان این کار را انجام دهید چرا که در این روش شما به اداره گمرک مراجعه میکنید و از آنها میخواهید که این کار را برای شما انجام دهند.
ادارهی گمرک این کار را بر اساس حقوق گمرکی و همچنین شرایط ورودی کالاهای خریداری شده توسط واردکنندگان کالا انجام میشود.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با یکی از مهمترین و ضروریترین موضوعات در تجارت آشنا کنیم که این چیزی جز تعیین تعرفه و ارزش کالا نیست؛ همچنین در این مطلب به اهمیت این موضوع پرداختیم و در انتها انواع روشهایی که ما برای این کار میتوانیم انجام دهیم را مورد بررسی قرار دادیم. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.