مراحل گمرکی صادرات کالا در یک نگاه

به‌طورکلی صادرات کالا یکی از روش‌هایی است که برای افزایش تولید ناخالصی ملی مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای اقتصاد هر کشوری می‌تواند بسیار حیاتی و مهم باشد. صادرات کالا علاوه بر اینکه می‌تواند برای شخص یا شرکتی که در حال انجام است سود بسیار زیادی داشته باشد، با وجود ارز خارجی به داخل کشور نیز می‌تواند با اقتصاد کشور کمک شایانی داشته باشد. لازم به ذکر است که صادرات در بازارهای جهانی حساسیت‌های بالایی دارد و در صورتی که به نکات و قوانین آن در حین انجام این کار دقت کافی نشود، ممکن است که بخش زیادی از سرمایه را از دست بدهید. لازم به ذکر است که اولین قدم در انجام صادرات کالا، بازاریابی است و بد نیست بدانید که صادرات کالا به‌طورکلی انواع مختلفی دارد و می‌توان آن را به دو نوع صادرات قطعی و صادرات موقت کالا و از طرفی دیگر به دو صورت صادرات مستقیم و صادرات غیرمستقیم تقسیم کرد. با ادامه مقاله همراه ما باشید تا بیشتر شما را با انواع، نحوه و مراحل صادرات کالا آشنا کنیم.

صادرات کالا چیست؟

در واقع صادرات کالا در بازرگانی به معنای انتقال کالا یا ارسال آن از محل مبدأ به مقصد است؛ اما برای این کلمه معنای دیگری توسط اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران تعریف شده است که به شرح زیر است:

طبق تعریف اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران منظور از “صادرات“، خروج کالا از قلمرو گمرکی کشور مبدأ همراه با رعایت قوانین و مقررات موجود است. همچنین در این جا بد نیست بدانید که صادرکننده نیز به هر شخص حقیقی و حقوقی گفته می‌شود که کارت بازرگانی و یا مجوز وزارت بازرگانی را دارد و می‌تواند اقدام به صدور کالا کند و به صادرات کالاهای مختلف بپردازد.

به‌طورکلی صادرات در لغت به معنای انتقال کالا یا ارسال و فرستادن کالا از جایی به‌جای دیگر چه در داخل کشور و یا از داخل به خارج کشور است. صادرات عبارت است از ارتباط و کارکردن با بازارهای حرفه‌ای و حرفه‌ای‌های بازار در آن سوی مرزها. صادرات نقطه آغاز ارتباط برقرار کردن با دیگران است و همچنین صادرات برای کسب درآمد ارزی حاصل می‌شود و در برقراری موازنه تجاری و ایجاد تعادل اقتصادی کمک شایانی می‌نماید.

انواع صادرات به چه صورت است؟

به‌طورکلی صادرات به دو بخش تقسیم شده است که این دو نوع تقسیم‌بندی به این صورت است که در نوع اول، این تقسیم‌بندی صادرات به دو بخش مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شود و در نوع دوم تقسیم‌بندی، صادرات به تقریباً 9 بخش تقسیم می‌شود.

صادرات مستقیم

شرکت‌هایی که خریداران آن، آن‌ها را به صادرات تشویق می‌کنند به طور معمول از صادرات کالا به روش مستقیم استفاده می‌کنند. همچنین خوب است بدانید فروشندگانی که صادرات آن‌ها به‌قدری افزایش می‌یابد که می‌توانند تقریباً تمام هزینه‌های اداره سازمان صادراتی را خودشان بر عهده بگیرند، نیز معمولاً از این روش استفاده می‌کنند. علاوه بر این ها بد نیست بدانید، شرکت‌هایی که می‌توانند به صادرات کالا از روش مستقیم اقدام کنند که مسئولیت تمام فعالیت‌های مربوط به فروش محصول خود را در کشور میزبان به عهده بگیرند. از این فعالیت‌های ذکر شده می‌توان به تعیین ظرفیت بازار، یافتن خریدار، تعیین کانال‌های توزیع و انجام امور صادرات مانند آماده‌کردن اسناد و مدارک، اقدامات مربوط به حمل و بیمه محموله اشاره کرد

مزایای صادرات کالا به روش مستقیم

 از مزیت‌هایی که این روش دارد این است که با استفاده از این روش می‌توانید به طور چشمگیری سود به دست آورید که دلیلش به این خاطر است که به هنگام صادرات کالا به روش مستقیم دیگر نیازی نیست تا به ایجاد دپارتمان‌های صادرات و امکانات دیگر بپردازید که نتیجه‌اش هزینه‌ی کمتر و افزایش سوددهی خواهد بود.

یکی دیگر از مزیت‌هایی که روش مستقیم صادرات کالا دارد می‌تواند به این اشاره کرد بعضی واسطه‌ها در این کار تجربه‌هایی که از صادرات دارند را در اختیار شما قرار می‌دهند و به‌مرورزمان شما در این کار حرفه‌ای می‌شوید که نتیجه‌ی این هم سود بیشتر برای شما خواهد بود.

معایب صادرات کالا به روش مستقیم

خوب است دانید همان‌طور که این روش از صادرات، مزیت‌های بسیار زیاد و خوبی دارد معایبی را هم می‌تواند داشته باشد. یکی از معایب روش مستقیم هزینه بیشتر است. درست است که این روش سود بسیاری دارد، ولی از هزینه‌های دیگر آن نباید غافل شد. در این روش شما نیاز به ایجاد یک دپارتمان صادرات و استخدام نیروی انسانی دارید و هزینه حضور در کشور خارجی و بعضی هزینه‌های دیگر را باید بپردازید. همچنین از دیگر معایب این روش می‌توان به این مورد اشاره کرد که شما باید در این روش زمان بسیار بیشتری را صرف مراحل صادرات کنید و برخلاف روش غیرمستقیم، در این روش شما نیاز است تا به اخذ مجوزهای مختلف قانونی مربوط به صادرات بپردازید.

صادرات غیرمستقیم

در واقع صادرات غیرمستقیم بیشتر در میان شرکت‌هایی رایج است که تازه پا به عرصه‌ی صادرات کالا گذاشته‌اند. لازم به ذکر است که در این نوع از صادرات شما نیاز به سرمایه‌ی کمتری نسبت به نوع دیگر صادرات کالا دارید و نیازی و اجباری نیست تا به استخدام فروشندگان و یا اجرای قراردادهای مختلف در خارج از کشور بپردازید. یکی دیگر از ویژگی‌هایی که این نوع از صادرات کالا به خود دارد این است که این روش چون ریسک کمتری دارد، پس در میان افراد و شرکت‌های مختلف بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. همچنین بد نیست بدانید که خود این صادرات غیرمستقیم به چندین روش انجام می‌گیرد که در ادامه مقاله با آن آشنا خواهید شد.

مزایای روش غیرمستقیم

یکی از مزیت‌هایی که این روش دارد می‌توان به این اشاره کرد که در صادرات کالای غیرمستقیم از آنجایی که نیازی به ایجاد دپارتمان‌های صادرات و امکانات دیگر نیست، پس هزینه‌های صادراتی آن به شدت کاهش می‌یابد. همچنینی یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌هایی که این روش دارد این است که در این روش از صادرات کالا نیازی به گرفتن مجوزهای قانونی ندارید.

معایب روش غیرمستقیم

لازم به ذکر است، همان‌طور که این روش دارای مزایای زیادی است معایبی را هم در کنار خودش به همراه دارد. یکی از معایب آن را می‌توان عدم تعامل مستقیم با مشتریان خود نامید و از آن جایی که شما نمی‌توانید با آن‌ها به طور مستقیم در ارتباط باشید، فلذا نمی‌توانید اقدامات لازم برای گسترش صادرات کالا را انجام دهید. یکی دیگر از معایب این روش، عدم کنترل بر روی قیمت است، چرا که مشخص کردن قیمت کالای صادراتی و بسیاری از موارد دیگر بر عهده واسطه است و شما در این مورد دخالتی ندارید.

صادرات قطعی

در حقیقت صادرات قطعی عبارت است از فرستادن کالا به خارج از محدوده‌ی گمرکی کشور به‌منظور فروش یا مصرف در کشورهای خارجی. صادرات قطعی از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض و مالیات معاف می است، اما مشمول هزینه‌های گمرکی است.

صادرات موقت

کالاهایی که برای انجام کاری و به‌منظور خاصی، موقتی به خارج از کشور ارسال و پس از انجام آن کار موردنظر اعاده می‌شود، صادرات موقت نامیده می‌شود.

صادرات مجدد

یکی دیگر از انواع صادرات که در این مقاله می‌خواهیم به شما توضیح دهیم، صادرات مجدد است. در حقیقت صادرات مجدد یعنی صدور کالاهایی که قبلاً وارد شده است بدون فرآوری یا تغییر اضافی، چنانچه صادرات مجدد از طریق بندرها، مناطق آزاد یا انبارهای تحت حفاظت گمرک انجام گیرد مشمول پرداخت حقوق گمرکی نخواهد بود. به کالاهای ترانزیتی یا شبه ترانزیتی اقلامی هستند که مالک یا صاحب آنها شناخته شده نیست و این افراد تابعیت کشوری را که کالا در قلمروی آن قرار گرفته است دارا نیستند.

نحوه صادرات محصولات شما

همان‌طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، صادرات کالا نیازمند دانستن و پیروی از یک سری قوانینی است که بایستی تمام این مراحل و قوانینی به‌درستی و به طور کامل طی شوند. به‌صورت کلی، بخشی از این مراحل برای تمامی کالاها و خدمات صادراتی مشابه‌اند و برخی از خدمات و کالاهای صادراتی نیز دارای شرایط و مراحل منحصربه‌فرد هستند و به ماهیت و جنس آنها بستگی دارد.

در ادامه به شما مراحل صادرات کالا را به‌صورت نگاهی اجمالی خواهیم گفت تا با مراحل آن آشنا شوید.

  1. اولین مرحله برای انجام صادرات کالا را می‌توان به فراهم‌کردن زیر ساخت‌های موردنیاز برای انجام آن شناخت. برای مثال از این زیر ساخت‌ها می‌توان به وب‌سایت، شبکه‌های اجتماعی، کاتالوگ محصول و کارت ویزیت دیجیتال انگلیسی. توجه کنید که تمامی این موارد باید به چند زبان باشند، اشاره کرد.
  2. مرحله‌ی دوم در صادرات کالا به اخذ مجوزهای لازم و قانونی اختصاص دارد. لازم به ذکر است که اخذ مجوز استاندارد، اخذ استانداردها و مجوزهای موردنیاز داخلی جهت صدور مجوز صادرات مثل کارت بازرگانی، تهیه آنالیز قابل‌قبول و دیتاشیت و تست ریپورت‌های لازم جهت معرفی و پرزنت محصول در سطح جهانی می‌تواند نمونه‌ای از این مجوزها و تأییدیه‌های موردنیاز صادرات کالا باشد.
  3. مرحله‌ی بعد از اخذ مجوزهای لازم برای صادرات، تحقیق بازار صادراتی جهت تشخیص و شناسایی بازار و کشور هدف است.
  4. بهتر است تا در این مرحله شما به تحلیل و بررسی یک سری چیزها مانند قیمت فروش، قدرت خرید مشتری، بررسی رقبا، شرایط کالای قابل عرضه به بازار هدف بپردازید
  5. قدم بعدی در نحوه و مراحل صادرات کالا، توانایی تأمین و هم سطح سازی کیفیت کالا متناسب با بازار کشور هدف است.
  6. در صورت تمایل اگر خواستید می‌توانید به ثبت برند جهانی بپردازید.
  7. قدم بعدی در صادرات انجام بازاریابی است که بایستی برای سود و فروش این کار در کش. ر هدف انجام گیرد.
  8. پس از اینکه بازاریابی و تمامی مراحل قبل را به‌خوبی انجام دادید و از آن‌ها مطمئن شدید، حالا نوبت آن است که به فکر زیرساخت‌های انتقال ارز باشید.
  9. مرحله‌ی آخر در نحوه صادرات کالا مربوط می‌شود به تهیه اسناد مربوطه که از این اسناد می‌توان به حمل کالا، تشریفات گمرکی و خروج کالا از مرزهای کشور اشاره کرد.

برای صادرات کالا چه مدارکی لازم است

  • مشخصات نماینده صادرکننده
  • مشخصات گیرنده کالا در مقصد
  • مشخصات خریدار
  • شماره و تاریخ و مشخصات مجوز صدور سایر گواهی‌های ارائه شده حسب مورد
  • کشور مبدأ (محل ساخت یا تولید کالا)
  • کشور مقصد وسیله حمل یا به‌طورکلی مقصد وسیله حمل
  • کشور مقصد نهائی
  • فاکتور باارزش واقعی صادراتی کالا به همراه لیست عدل‌بندی کالا که کد تعرفه و وزن‌های خالص و ناخالص به‌صورت دقیق در آن درج شده باشد.
  • شرایط معامله و پرداخت و تحویل کالا
  • وسیله حمل، محل بارگیری
  • گمرک محل انجام تشریفات صدور کالا
  • مشخصات محموله (نوع، ابعاد، تعداد بسته‌ها، وزن خالص و ناخالص کل و علامت و شماره)
  • مشخصات کالا (تعرفه، کالا، تعداد یا مقدار کالا، وزن خالص و ناخالص، ارزش صادراتی کالا)
  • محاسبه و درج هزینه‌های گمرکی (انبارداری، باربری، اخذ پلمپ)

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را به طور کامل با صادرات کالا آشنا کنیم همچنین در این مقاله به این پرداختیم که صادرات چیست، انواع صادرات کالا به چه صورت است و نحوه انجام آن به چه صورت است. با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مقاله پرداختید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *