مراحل موردنیاز برای واردات کالا
واردات کالا از کشورهای اطراف و یا دیگر کشورها یک نوع فعالیت مهم اقتصادی و تجاری شناخته میشود که از گذشتههای دور برای تأمین بخشی از نیازهای جامعهی یک کشور در میان تمام کشورها و جوامع مختلف رایج بوده است. واردات به این منظور صورت میگیرد که یک کالای خاص یا برخی کالاها به دلیل نبود دانش و نبود امکانات کافی برای تولید آن در یک کشور انجام میشود و یا برای تولید آن باید هزینههای زیادی پرداخت کرد، به همین دلیل سران کشورها در تلاش هستند تا شرایط مناسبی را برای واردات کالاها به کشور خود فراهم آوردند تا متولیان واردات کالا راحتتر بتوانند کالاهای موردنیاز کشور را تأمین کنند و به دست مصرفکننده برسانند.
اگر نگاهی دقیقتر به این موضوع داشته باشید، میتوانید مشاهده کنید که واردات کالا از مهمترین فعالیتها در تأمین چرخهی نیازهای یک جامعه است؛ طوری که اگر به این فعالیت کمتوجهی شود، کشور با بحران روبرو میشود و دولتها در آینده با مشکلات عدیدهای روبرو خواهند شد. پس میتوان گفت که واردت کالا از مهمترین و ضروریترین بخشهایی است که همه دولتها در همهی کشورها باید به آن توجه کافی داشته باشند. این نکته را باید در نظر داشت که واردات کالا توسط بازرگانان فعال در این حوزه، سود بسیاری را نصیب آنها میکند.
ازآنجاکه متوجه شدید واردات کالا یک امر مهم در تمام جوامع و تمام کشورها شناخته میشود، سران و سیاستگذاران و قانونگذاران هر کشور باید یک قانون منسجم و تنظیم شده و درست برای آن در نظر بگیرند و داشته باشند، چرا که بیتوجهی و عدم وجود قانون برای این امر حیاتی و مهم، لطمات جبرانناپذیری به آیندهی کشور خواهد زد. ازاینرو متولیان این امر با تدوین قوانین و ایجاد شرایط مناسب برای انجام فرایند واردات کالا سعی دارند به تجار و بازرگانان در خصوص تسریع روند فرایندهای مربوط به واردات کالا کمک نمایند، در مقابل این امر، تجار و بازرگانان نیز موظف هستند که با شناخت این قوانین و مراحل انجام فرایند واردات کالا، به تجارتهای بینالمللی پرداخته و در تأمین نیازهای جامعه به دولت کمک نمایند تا مشکلی برای دولت و کشور و جامعهی آن به وجود نیاید.
اما باتوجهبه گستردگی این موضوع، سؤالات و دغدغههای بسیاری وجود دارد که در این مقاله به بررسی مهمترین آنها خواهیم پرداخت. برای یافتن پاسخ سؤالاتی که برای شما در ذهنتان دررابطهبا واردات کالا به وجود آمده است، تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا به جواب قابل قبولی برسید.
واردات کالا چیست؟
بهصورت کلی به کالاهایی که در کشور یا کشورهای مختلف تهیه و ساخته میشود و در صورت نیاز و درخواست دیگر کشورها، توسط کارفرمایان و بازرگانان آن کشور، از راه تجاری به کشورشان وارد میشود، واردات کالا میگویند.
برخی کشورها خواهان واردات کالا به کشورشان هستند؛ چون که تهیه برخی کالاها برای یک سری از کشورها مقدور نبوده و یا از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه نمیباشد، بنابراین آنها از طریق کالاهای وارداتی، نیازهای خود را تأمین مینمایند.
در این صورت سیاستمداران و قانونگذاران هر کشور در شروع هرسال، نیازهای وارداتی کشور را بررسی میکنند و سپس با استفاده از اعمال برخی سیاستها از قبیل تعرفهگذاری، نیازهای وارداتی کشور را مشخص میکنند و برای واردات آن از طریق راههای تجاری اقدام میکنند.
مراحل واردات کالا بهصورت گامبهگام
برای اینکه به یک واردکنندهی کالا تبدیل شویم، چه کاری باید انجام دهیم و چه راهی را باید طی کنیم؟ به طور مختصر، اگر میخواهید که یک واردکنندهی کالا شوید، باید اصول و مراحل واردات کالا را بدانید؛ پس در ادامه ما را همراهی کنید تا این گامها و اصول واردات کالا را برای شما شرح دهیم.
گام اولی که باید برای تبدیلشدن به واردکننده بردارید، پیداکردن بازار هدف برای فروش کالای خود، بررسی رقیبانی که در این حوزه وجود دارند، توجه به قیمت نهایی محصول و در نهایت کیفیت آن جهت ارائه به بازار است. در ضمن باید سودآوری کالا را نیز در نظر داشت که آیا این محصول سودی برای شما خواهد داشت یا نه!
مرحله بعد از بررسی محصول، این است که باید اطلاعات کافی را از نظر قانونیبودن و آزاد بودن راه ورود آن کالا برای ورود به کشور را از سازمانهای مربوطه، مثل سازمان واردات و صادرات کالا پرسوجو کرد تا راه ورود کالا به کشور آزاد باشد.
مرحلهی بعد، گرفتن کارت بازرگانی از ارگان مربوطه است تا پایههای تجاری لازم جهت انجام مراحل بعدی در سامانه جامع تجارت ایران ثبت شود.
در مرحلهی بعدی شما باید کشور مبدأ خود را برای تأمین کالا از آن انتخاب کنید و مسافت و روش حملونقل آن را نیز از لحاظ بهصرفه بودن در نظر داشته باشید.
تهیه پیشفاکتور از محل تأمینکنندهی کالا از اساسیترین مراحل بهحساب میرود. سعی کنید قبل از دریافت کالا، حتماً پیشفاکتور را از مبدأ دریافت کنید. تهیه پیشفاکتور ازآنجهت حائز اهمیت است که حاوی وزن، تعداد، نوع ارز، مشخصات فروشنده و خریدار، روش معامله، انتقال وجه، مسئولیتها و ریسکها و به طور کل تمامی اطلاعات موردنیاز برای معامله و واردات کالا است.
در گام بعدی باید جهت ثبت سفارش در سامانه ntsw اقدام کنید. پس از واردکردن اطلاعات پروفرما در این سامانه و اخذ مجوز از سازمانهای مربوطه، مجوز ورود کالای موردنظر صادر میگردد.
در مرحله بعد و قبل از اتمام مراحل گامبهگام، باید از صحت تعداد و سلامت کالا پیش از واریز وجه برای فروشندهی کالا مطمئن شد.
پس از انجام امور تخصیص ارز و واریز پول بهحساب فروشنده، طبق مذاکرات، محصول توسط فروشنده بستهبندی، بارگیری و ارسال میگردد. فراموش نکنید کالای خود را بیمه کنید، زیرا در صورت هرگونه آسیب، بیمه خسارت محموله را میپردازد. هنگام بیمه کردن کالا به این موردتوجه کنید که کالا، باید پیش از بارگیری از مبدأ، بیمه شود.
مراحل واردات کالا به چه صورتی است؟
در این بخش از مقاله قصد داریم تا با بیان شرح مختصری از مراحل گامبهگام عملیات واردات کالا، شما را با چگونگی انجام این فرایند مهم تجاری آشنا کنیم؛ بنابراین برای شناخت مراحل واردات کالا، میتوانید در ادامه این بخش از مقاله با ما همراه شوید. برای انجام واردات کالا قبل از هر چیز، باید مراحل آن را بهطورکلی بدانید. مراحل واردات کالا بهصورت زیر است که ما برای شما آن را معرفی میکنیم:
اخذ کارت بازرگانی
دریافت کارت بازرگانی، اولین مرحله برای انجام واردات قانونی کالا توسط بازرگانان و تجار شناخته میشود. در این زمینه لازم است کسانی که تازهپا به این حوزه گذاشتهاند، به سازمانهای مربوطه مراجعه نموده و نسبت به اخذ و دریافت کارت بازرگانی خود اقدام نمایند. این کارت در دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیمبندیشده و به لحاظ کاربردی انواع مختلفی دارد.
حوزه فعالیت
پس از دریافت کارت بازرگانی، لازم است که حوزه فعالیت خود در زمینهی واردات کالا را مشخص کنید. مشخصکردن حوزه فعالیت شما در واردات میتواند به چندین طریق انجام شود؛ برای مثال برخی از افراد میخواهند که تنها با یک کشور خاص فعالیت داشته باشند و اما برخی دیگر ممکن است که بخواهند با کشورهای مختلف ارتباط برقرار نموده و لذا کالاهای مختلفی را به کشور خود وارد کنند؛ بنابراین بهتر است که قبل از همه چیز، حوزهی فعالیتی خود را انتخاب کرده و از یک روش ثابت برای تجارت خود استفاده کنید.
آشنایی با قانون و مقررات موجود در این حوزه
قانون و مقررات واردات کالا شاید همهروزه و مرتباً بر اساس شرایط کشور و نیازهای موجود تغییر کند؛ پس لازم است که یک واردکننده بهصورت روزانه اخبار و اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت خود را مطالعه کرده و اطلاعات خود را در این حوزه بهروزرسانی کند.
انتخاب کالا و کشور مبدأ
شما باید در این مرحله با کشورهای مختلف وارد مذاکره شده و با مشتریان مختلف دررابطهبا کالای موردنظر خود مشورت کنید. در این مرحله لازم است که علاوه بر شناخت زبان کشور موردنظر، تا حدودی با قوانین و مقررات تجاری آن کشور نیز آشنا باشید.
ثبت سفارش کالا
پس از مراحل بالا، نوبت به ثبت سفارش کالای وارداتی میرسد. ثبت سفارش یکی از مهمترین مراحل واردات کالا است که واردکننده با مراجعه به سامانه ثبت سفارش وزارت صمت، درخواست خود برای کالای وارداتی خود را ارائه میدهد. ثبت سفارش کالا، مجوز ورود کالا به کشور است.
تخصیص ارز و پرداخت بینالمللی
در این مرحله شما باید نسبت به تهیه ارز اقدام نمایید. تهیه ارز چند روش دارد ولی عموماً دولت به برخی از کالاهای اساسی ارز دولتی اختصاص میدهد تا بستر مناسب را برای واردات کالا ایجاد نمایند. از سال 97، روند کلی واردات و صادرات کالا باهدف حمایت از تولیدکننده داخلی و نظارت بر نقل و انتقالات ارز، تحتنظر بانک مرکزی انجام میشود.
حملونقل و بیمه کالا
مرحله بعدی پس از تهیه و پرداخت بینالمللی ارز، روش حملونقل و بیمه کالا است. معمولاً واردات کالا به روشهای گوناگونی همچون جادهای، ریلی، هوایی و دریایی انجام میشود که شما میتوانید بسته به نظر خود و بهصرفه بودن آن، یکی از این روشها را برای حملونقل کالای خود انتخاب کنید. حملونقل بهصورت کلی با استفاده از قوانین و قواعد بینالمللی انجام میشود، پس لازم است که هنگام حملونقل کالا با این قوانین بهخوبی آشنا باشید.
ترخیص کالا از گمرک
پس از انجام تمامی مراحل بالا، کالایی که شما خریداری کردهاید وارد گمرک کشور میشود. هم اکنون لازم است که شما با آگاهی از قوانین ترخیص کالا از گمرک، به ادارهی گمرک مراجعه کرده و با ارائه اسناد و مدارک موردنیاز برای تخصیص کالا، اقدام به ترخیص کالا از گمرک نمایید. همچنین اگر دارای کارت بازرگانی هستید، باید برای ترخیص کالا از گمرک قبلاً در سیستم گمرک، کدینگ شده باشید.
قوانین و مقررات واردات کالا به کشور
بهصورت کلی هر کشوری دارای قوانین و مقررات خاص خود برای واردات کالا به کشور خود است به طور مثال واردات هر کالایی به ایران مجاز نیست پس واردکننده پیش از هر چیز باید از کالاهای ممنوعه اطلاع داشته باشند و پس از آن اقدام به واردات کالا کند
واردات کالا یک نیاز مبرم و اساسی در تأمین نیازهای مختلف مردم در کشور شناخته میشود؛ پس لازم است قوانین و مقررات خاصی در این زمینه تدوین شود تا شرایط مناسب برای انجام این فرایند توسط تجار بازرگانان محقق شود، تا مراحل واردات کالا به شکل قانونی و اساسی و مطابق با قوانین بینالمللی انجام شود.
پس از انتخاب کالا، باید مجوزهای لازم برای واردات آن تهیه شود. تهیه مجوز از سازمانهای مختلفی صورت میگیرد و هر کالا، سازمان یا ارگان مختص به خود را دارد. برای مثال، کالاهای پزشکی نیاز به مجوز از اداره کل تجهیزات پزشکی کشور دارند، یا کالاهای خوراکی باید استاندارد بهداشتی و سلامت داشته باشند. گاهی اوقات لازم است که آزمایشهایی بر روی کالا صورت بگیرد و پس از تأیید آزمایشها، استاندارد کالا صادر شود.
پس ما در این مقاله برای شناخت شما با قوانین موجود دررابطهبا واردات کالا، بهصورت خلاصه و تیتروار، تعدادی از قوانین اصلی و مهم در حوزه صادرات و واردات کالا را برای شما در زیر میآوریم. هر واردکننده کالا موظف است اطلاعات کامل، جامع و به روزی در مورد این قوانین و آییننامهها داشته باشد.
قانون مقررات صادرات و واردات
این قانون اصلیترین قانون پایه در حوزه تجارت بوده و در 24 ماده تدوین شده و به بیان کلیات موجود در این حوزه میپردازد.
آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات
این آییننامه نیز در 46 ماده تنظیم شده و به بیان نکات اجرایی مختلف در زمینه صادرات و واردات میپردازند.
آییننامه امور گمرکی
این آییننامه، تجار و بازرگانان را با قوانین واردات کالا آشنا میکند.
کتاب مقررات صادرات و واردات
این کتاب هرساله بهروزرسانی شده و توسط سازمان توسعه و تجارت منتشر میشود و نکات بسیاری را در زمینه صادرات و واردات و تجارت معرفی میکند و توضیح میدهد.
بهترین روش برای واردات کالای شما چیست؟
در پاسخ به این سؤال باید ما بگوییم که برای انجام هرچه بهتر فرایندهای واردات کالا، باید از متخصصین باتجربه در این زمینه کمک بگیرید. متخصصان موجود در این حوزه کسانی هستند که علاوه بر شناخت قوانین و مراحل انجام واردات کالا، با قوانین و مقررات بینالمللی نیز آشنا هستند و تجربه کافی را در این زمینه برای واردات کالا دارند. باتوجهبه این توضیحات، شما میتوانید تجارت خود را گسترش دهید و به واردات کالا اقدام نمایید. اما باید بدانید که تمام این مراحل بهصورت تئوری راحت و آسان است؛ اما از آنچه فکر میکنید کاری دشوارتر، پیچیدهتر و سختتری است!
بررسی هزینه و زمان واردات کالا
هر کالایی که توسط بازرگانان و تجار هر کشور وارد آن کشور میشود، علاوه بر هزینه خود محصول، هزینههای ثانویه نیز دارد که باید شرکت و شخص واردکننده این هزینه را بپردازد و قیمتگذاری منطقی برای محصولات خود برای فروش داشته باشند. عمده این هزینههای جانبی را در زیر برای شما لیست کردهایم که شما میتوانید به آنها نگاهی بیندازید.
- هزینهی تحقیقات در بازار
- هزینهی سفر
- هزینهی بستهبندی محصولات
- هزینهی تغییر محصول در صورت نیاز
- هزینهی بیمهی محصول
- هزینهی ترخیص کالای وارداتی
- مالیات واردات
- هزینههای مربوط به انبارداری
- هزینهی کمسیون واردکننده
جمعبندی …
در این مقاله سعی شد که مراحل واردات کالا را بهصورت گامبهگام برای شما توضیح دهیم تا شما آشنایی کاملی با این موضوع داشته باشید. گرچه که واردات کالا سودهای خوب و کلانی برای شما به همراه دارد، اما از آن طرف نیز با خطرات و ریسک زیادی مواجه است. به شما پیشنهاد میشود که این خطرات را شناسایی و مدیریت کنید و آنها را به حداقل برسانید. ممنون از اینکه وقت گرانبهای خود را برای خواندن این مقاله در اختیار ما گذاشتید.