تمامی مراحل ترخیص کالا از گمرک
یکی از مهمترین فرایندهایی که در حوزهی واردات کالا به شمار میآید و با توجه به قوانین و مقررات کشورهای مختلف، دارای قوانینی و سلسله مراتب گوناگونی میباشد، ترخیص کالا از گمرک است. لازم به ذکر است که در رابطه با انجام این کار نیاز است تا با قوانین و نحوهی انجام آن به خوبی آشنا باشید و قوانینی و مقررات آن را به طور کامل بشناسید تا بتوانید این کار را به درستی انجام دهید. خوب است به این نکته آگاهی داشته باشید که اگر مراحل ترخیص کالا از گمرک را به خوبی و با اطلاعات کاملی انجام ندهید، ترخیص کالای شما به عنوان قاچاق شناخته میشود و در نتیجه خسارتهای زیاد مالی و همینطور معنوی را برای شما در نتیجه خواهد داشت. برای این که بتوانید با مراحل ترخیص کالا از گمرک و قوانین آن به طور کامل و جامع آشنا شوید، با ادامه مقاله همراه ما باشید.
بهطورکلی آشنایی با چگونگی انجام ترخیص کالا از گمرک و مراحل آن و همچنین شناخت قوانین و مقررات کالاهای وارداتی، میتواند از ملزوماتی باشد که هر تاجر و بازرگانی که قصد واردات یک کالا را دارند، بایستی بدانند، اما با توجه به این که بسیاری از این تاجران و بازرگانان تایم برای مطالعه در رابطه با این قوانین را ندارند پس بهتر است تا تمامی مسئولیتهای لازم را به دست شرکتهای فعال در این زمینه بسپرند و کارهای مربوط به ترخیص کالا از گمرک را از این شرکتها راهنمایی بگیرند و همچنین از تجربیات این افراد استفاده کنند.
دلیل اهمیت ترخیص کالا
همانطور که گفته شد فرایند واردات کالا در کشورهای گوناگون سراسر دنیا به عنوان یکی از فعالیتهای مهم اقتصادی شناخته میشود که هر تاجر و بازرگانی که در حوزهی خود موفق است، بایستی با آن به خوبی آشنا باشد چرا که پیشتر خدمتتان عرض کردیم که اگر با این قوانین به خوبی آشنا نباشید و نتوانید آنها را به طور کامل رعایت کنید، کالای وارد شده شما به عنوان قاچاق شناخته میشود که نتیجهی آن پیامدهای ناگواری است که ممکن است در آینده برای کسب و کار و اعتبار شما رخ دهد.
در حقیقت امور ترخیص کالا از گمرک بسیار مهم و خطرناک است و در زمینه تجارتهای بینالمللی است که باید تاجران و بازرگانان فعال در حوزهی بینالملل با قوانین و مقررات مربوط به آن، به طور کامل آشنا باشند. شناخت کامل مراحل ترخیص کالا از گمرک موجب میشود که فرایند جابهجایی کالاها در اسرع وقت و به بهترین شکل ممکن انجام شود. به همین منظور در این مقاله سعی داریم شما را با مراحل اصلی و مهم از فرایند ترخیص کالا آشنا نماییم.
ترخیص کالا در ایران چگونه است؟
لازم به ذکر است که فرایند ترخیص کالا در کشور ایران از گمرک طبق چندین سلسله مراتب و قوانینی از پیش تعیین شده انجام میگیرد که اگر میخواهید کالای شما بهراحتی بدون هیچ دردسری از گمرک ترخیص شود، نیاز است تا با این قوانین و مقررات از پیش تعیین شده در این زمینه آشنا شده باشیم و پس از اینکه با این قوانینی بهطورکلی آشنا شدید بهتر است تا این عملیات را مرحلهبهمرحله طبق قوانین گمرک آن کشور انجام دهید.
یکی از نکات کلیدی که باید در ترخیص کالا از گمرک به آن دقت شود، این است که بایستی تمامی مجوزهای لازم در این زمینه را داشته باشید. در حقیقت یک تاجر و یا بازرگان علاوه بر تهیهی مدارک مورد نیاز برای حمل و نقل کالاهای وارداتی، یک سری مجوزها نیز احتیاج دارد تا توسط این مدارک نشان دهد که تمام انتقالات و مراحل واردات و ترخیص آن به شکل قانونی بوده است و از سازمان های ذیربط، تاییدیه های لازم را دارد. یکی از همین مجوزهایی که نیاز است در زمینه ترخیص کالا از گمرک داشته باشید، کارت حق العمل کاری و کارت بازرگانی است که توسط سازمان گمرک کشور صادر میشود. چیز که این مارت نشان میدهد این است که در واقع تمامی نقل و انتقالات تجاری شما مورد تأیید سازمانهای نظارتی کشور میباشد و تمامی فعالیتهای تجاری و بازرگانیتان قانونی است.
یکی دیگر از نکاتی که نیاز است در مورد ترخیص کالای خود از گمرک توجه داشته باشید، تعیین ارزش کالاهای ترخیص شده است. لازم به ذکر است که تعیین ارزش کالای مختلف در مرز کشورهای مختلف با قیمتهای متفاوتی صورت میگیرد؛ پس لازم است که یک فردی که انجام ترخیص کالا را بر عهده دارد یا یک تاجر باتجربه قبل از انجام فرایند ترخیص کالا از گمرک به این موضوع توجه کافی نموده و ارزش کالاهای ترخیصی خود را بررسی نماید.
توضیح گام به گام مراحل ترخیص کالا از گمرک
همان طور که پیشتر گفته شد، ترخیص کالا از گمرک مراحل مختلف و فراوانی دارد که بایستی برای جلوگیری از قاچاق شدن کالای خود این مراحل را به خوب و بهدرستی بدانیم و انجام دهیم. در ادامه مقاله قدم به قدم انجام ترخیص کالا از گمرک را برای شما توضیح خواهیم داد.
۱- اخذ پروفرما اینویس (پیش فاکتور) از فروشنده
اولین مرحله ای که برای انجام ترخیص کالا از گمرک نیاز است که بدانید، مرحلهی دریافت پروفرما میباشد. بهطورکلی قبل از اینکه به خرید کالا بپردازید و ثبت فاکتور نهایی را انجام دهید، شما میتوانید از هر شرکت تأمینکنندهای با ارائه مشخصات کالا پیشفاکتور آن را دریافت کنید. در ای سند موارد مهمی برای شما و فروشنده مشخص شده که ار این موارد میتوان به نحوه پرداخت، تعهد طرفین، موارد مربوط به اینکوترمز و … اشاره کرد. در حقیقت پیش فاکتور برای بررسی اولیه کالا به جهت ورود به کشور انجام میشود.
۲- اقدام برای دریافت ثبت سفارش ntsw (سامانه جامع تجارت)
پس از اینکه پیش فاکتور را دریافت کردید نوبت به اخذ ثبت سفارش میرسد که نام دیگر مجور واردات از ادارهی بازرگانی است. لازم به ذکر است که مهمترین نکته در ثبت سفارش برای ترخیص کالا از گمرک، دارابودن کارت بازرگانی است.
خوب است بدانید که قبل از خرید کالای مد نظرتان نیاز است به بررسی یک سری موارد بپردازید. بهعنوانمثال باید بدانید که کالایی که هم اکنون قصد خرید آن را دارید جزو کالاهای ممنوعه محسوب میشود یا خیر. پس از دریافت پرفورما و آپلود آن در NTSW شما درخواست رسمی واردات کالای مد نظرتان را میدهید. از مواردی که باید در مرحله ثبت سفارش مورد توجه شما قرار بگیرد میتوان به تعرفه، ارزش گذاری (TSC)، اولویتبندیها و … اشاره کرد.
۳- درخواست تخصیص ارز از بانک مرکزی
پس از اینکه توانستید مجوز ثبت سفارش را دریافت کنید بایستی تا برای حواله خرید یا همام مبلغ ارزی اقدام نمایید. در حقیقت برای انجام این کار باید پس از مراجعه به شعبه بانکی که در ثبت سفارش خود، آن را به اداره بازرگانی معرفی کردهاید، بایستی از طریق همان بانک درخواستی با عنوان تخصیص ارز به بانک مرکزی ارسال کنید لازم به ذکر است که این فرایند معمولاً دز کشور ایران چیزی حدود 30 روز ممکن است طول بکشد؛ پس اگر بخواهیم تخصیص ارز را به زبانی سادهتر برای شما بازگو کنیم، میتوان گفت که تخصیص ارز یعنی اجازه گرفتن از بانک مرکزی برای حواله مبلغ خرید کالا.
لارم به ذکر است توجه داشته باشید که جهت درخواست تخصیص ارز بهمنظور خرید و ترخیص کالا از گمرک، NTSW در تلاش است که تمامی مراحل را به شکل اینترنتی انجام دهید. از همین رو بانکهای مختلف بهمرورزمان در حال اتصال به این سیستم هستند تا شما نیاز به مراجعه به بانک عامل نداشته باشید.
۴- حوالهی خرید کالا (تامین ارز) در ترخیص کالا از گمرک
پس از اینکه توانستید انجام تخصیص ارز و گرفتن تأییدیه از بانک مرکزی را انجام دهید، با مراجعه به بانک عامل شما میتوانید مبلغ خرید کالای خود را توسط ارز نیمایی برای فروشنده حواله کنید. امروزه ارز نیما تقریباً 5 هزار تومان ارزانتر از نرخ بازار آزاد است.
به هر میزانی که تخصیص ارز به شما تعلق بگیرد، به اندازهی 35 درصد آن بایستی تا بهعنوان ضمانت در نزد بانک عامل قرار بگیرد. خوب است بدانید که این مقدار پول پس از واردات کالای شما و ارائه اسناد مربوطه مبنی بر صحت اطلاعات ثبت شده، استرداد میشود.
۵- فرایند حمل کالا به ایران، بارنامه و اینکوترمز
بهطورکلی کالایی که شما خریداری کردهاید از یکی از راههای زیر وارد کشور میشود.
- توسط راههای دریایی به بنادر ایران منتقل میشود
- کالا توسط راههای هوایی به فرودگاههای ایران که دارای کارگو هستند، ارسال میشود
- به طور معمول کالاهایی که از کشورهای اروپایی خریداری شدهاند، اغلب توسط مرز بازرگان و به شکل زمینی وارد کشور میشود.
بارنامه چیست؟ در حقیقت بارنامه در واقع رسید حملونقل کالای ما میباشد که توسط شرکت حمل صادر میگردد. در بارنامه اطلاعاتی شامل وزن، حجم، تعداد، گیرنده کالا و… را دارا میباشد.